Eco Mediu

Protejand Mediul...PROTEJAM VIATA

Eco Mediu

Eco-Mediu

Protejarea mediului...

responsabilitate care ne revine tuturor

Omenirea produce in jur de 300 de milioane de tone de plastic in fiecare an, din care jumatate este folosit pentru lucruri de unica folosinta.
Mai mult de 13 milioane de tone de plastic ajung in fiecare an in oceane.
Plasticul reprezinta 90% din gunoiul care pluteste in oceane, sunt 46.000 de obiecte din plastic pe metru patrat.
Am aruncat atat de mult plastic incat am creat un al saptelea continent, Marea Insula de Gunoaie din Pacific. In 2018 a ajuns sa fie de 3 ori mai mare decat Franta si contine peste 1.800 de miliarde de bucati de plastic. Adica pentru fiecare vietate marina din acea regiune exista 6 bucati de plastic.
Potrivit unui studiu publicat de Science Advances, doar 9% din plasticul folosit la nivel global este reciclat, 12% este incinerat, poluand aerul, in timp ce restul de 79% ramane in mediu.
Procesul de degradare e unul extrem de nociv. In apa, plasticul se descompune in fragmente atat de mici incat bucatile dintr-o sticla de un litru sunt de ajuns pentru a "coloniza" fiecare plaja din lume.
O punga pe care o luam de la supermarket si o aruncam cum ajungem acasa se descompune in 500 de ani, iar in cazul unei sticle cu capac timpul necesar poate fi chiar si de 1.000 de ani. Paiele de plastic se descompun in 200 de ani, tacamurile de unica folosinta in 450 de ani, ambalajele in alte sute.
Aproape orice obiect din plastic pe care il folosim va "trai" mult dupa ce noi vom fi parasit planeta. Prima sticla de plastic a fost creata in 1947. Asta inseamna ca acea sticla inca pluteste aproape intacta undeva intr-un ocean si va continua sa o faca pana undeva prin 2400 - 2450. Adica cu 400 de ani peste momentul in care vom avea mai mult plastic in -Un studiu recent a aratat ca oamenii care mananca regulat peste si fructe de mare inghit pana la 11.000 de bucati mici de plastic in fiecare an.

 

A recicla inseamna sa consumi  eficient,sa refolosesti ,sa transformi materia, astfel incat sa existe permanent un circuit al materiei care poate fi refolosita mereu si care sa produca efecte benefice atat pentru oameni cat si pentru mediul inconjurator.Reciclarea presupune separarea, colectarea si depozitarea materialelor in vederea transformarii lor in produse utile noi.Ce putem face pentru ca si generatiile viitoare sa aiba parte de aceleasi resurse ca si noi ? Cei trei „ R „ pot reprezenta un raspuns !
• Reducerea utilizarii resurselor in fabricarea produselor necesare in viata de zi cu zi (preferarea produselor vrac ,sau putin ambalate,in locul celor supraambalate )
• Refolosirea obiectelor , fie pentru acelasi scop pentru care au fost realizate (ex.o sticla de suc folosita la udatul florilor ) sau pentru alte intrebuintari
• Reciclarea deseurilor (prin deseu se intelege orice obiect care nu mai este folosit si este aruncat sau risipit )